Blog

SYBIT gaat weer van start!

rocket start

Volgende week start de nieuwe editie van minor Startup Your Business in Technology (SYBIT). Veel geweldige activiteiten staan op de agenda voor de nieuwe studenten, docenten en partners van Startup Tech Centre. Ook zullen er nieuwe tools en onderwerpen geïntroduceerd worden.

  • Er komt een nieuwe website aan, waar meer over ondernemingen en activiteiten te zien zal zijn;
  • SYBIT gaat naar Into The Grate Wide Open http://www.intothegreatwideopen.nl/;
  • Team van coaches en docenten wordt uitgebreid;
  • Er komen nieuwe gastsprekers, maar oude zijn er ook nog!;
  • En nog veel meer…

Benieuwd? Wij zullen jullie op de hoogte houden via onze website, Facebook en Twitter.

Hoe maak je ondernemerschap binnen onderwijs overzichtelijker?

portfolio

Startup Tech Center maakt het voor studenten van Hogeschool van Amsterdam mogelijk om tijdens hun studie bezig te zijn met een eigen technische onderneming. Het is belangrijk dat deze mogelijkheid goed past binnen het onderwijssysteem, daarom zal er vanaf volgend studie jaar een nieuwe portfolio systeem geïntegreerd worden binnen de minor Startup Your Business in Technology. Atze de Bruijn is HvA-docent Informatica en ontwikkelaar van het portfolio systeem.

Na een start van een paar weken vormen de studenten teams waarmee ze een idee gaan uitwerken tot een onderneming. Tijdens dit proces krijgen ze diverse workshops, opdrachten en excursies. Bij een aantal van deze activiteiten horen deliverables, die kunnen zowel persoonlijk zijn als gezamenlijk zijn.

Door een online portfolio aan te bieden kunnen deze deliverbles overzichtelijk weergegeven worden in vorm van tiles. Vaak stellen studenten het portfolio uit tot het laatste moment, maar door een interactive omgeving beginnen ze nu er al gelijk mee. De hele minor zijn ze dus met het online portfolio bezig. Zo hebben studenten een logische en leuke omgeving om aan hun studievereisten te voldoen en kunnen de docenten alles makkelijk inzien.

Het portfolio is ook open voor de buitenwereld, iedereen kan op de teampagina komen en zien waar de jonge ondernemers mee bezig zijn. De studenten hebben zelf controle over welke onderdelen ze zichtbaar maken en de vormgeving van het portfolio.

Binnen minor Ondernemerschap maken ze al gebruik van dit portfolio systeem en het blijkt een succes. Eind augustus gaat onze nieuwe website gevuld met portfolios live, tot die tijd kun je een kijkje nemen naar portfolios van minor Ondernemerschap. http://www.minorondernemerschap.nl/

PRODUCTEN VAN BIOBASED PLASTICS NU BINNEN HANDBEREIK

Bron: Hogeschool van Amsterdam, 24 jun 2015 10:05 | Afdeling Communicatie

Biobased plastics zijn een belangrijke stap naar een duurzame toekomst, nu grondstoffen als aardolie en –gas opraken. Tot nu toe worden biobased plastics vooral gebruikt voor verpakkingen en wegwerpproducten. Maar ontwerpers kunnen voortaan juist ook hoogwaardige producten maken met deze plastics, blijkt uit het onderzoeksrapport Ontwerpen met Biobased Plastics van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Biobased plastics zijn plastics van hernieuwbare grondstoffen, zoals zetmeel en maïs, en worden zoveel mogelijk geproduceerd van afvalstromen, bijvoorbeeld aardappelschillen. Het vormt dus een belangrijke stap naar het zoveel mogelijk hergebruiken van afval als grondstof (een circulaire economie). Dit staat hoog op de politieke agenda, onder andere van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De Hogeschool van Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om producten te maken met biobased plastics. Tot nu toe zijn ontwerpers nog niet zo bekend met de mogelijkheden om met biobased plastics bijvoorbeeld schoenen, kleding en meubels te ontwerpen. Het onderzoeksrapport ‘Ontwerpen met Biobased Plastics’ dat de HvA op 25 juni publiceert, biedt voor hen een overzicht van de mogelijkheden om producten te maken met biobased plastics, bijvoorbeeld in een tabel waarmee makkelijk beoordeeld kan worden welke biobased plastic geschikt is voor een nieuw product.

Biodegradeerbare schoenen van OAT shoes

COMPOSTEERBARE SPORTSCHOENEN

In het rapport komt naar voren dat biobased plastic designproducten een unieke look & feel moeten krijgen: consumenten willen herkennen dat zij een biobased product in handen hebben.

Het rapport beschrijft de unieke eigenschappen van de verschillende soorten plastics. Zo zijn bepaalde biobased plasticsoorten 100% afbreekbaar, lossen dus op in het milieu of in water. Het rapport bevat diverse voorbeelden, zoals de biogradeerbare sportschoenen van OAT Shoes. Ook werkt Coca-Cola werkt aan een 100% plantaardige PEF-fles, die de PET-fles uiteindelijk moet vervangen. Lector Inge Oskam: ‘Aanvankelijk liepen ontwerpers tegen bijvoorbeeld de hogere kosten van biobased plastics aan, maar er blijken steeds meer voordelen aan te zitten. Een voorbeeld is het boomanker van Natural Plastics waarmee jonge bomen rechtop worden gehouden, in plaats van met de boompalen die vroeger nodig waren. Het boomanker breekt na een paar jaar af in de grond, waardoor de onderhoudskosten veel lager zijn.’

Groene fles in de natuur

Een aantal studenten ontwerpt al succesvol producten met biobased plastics. Zoals Coffeebased, het project van HvA-studente Product Design Marjet de Jong, die door het upcyclen van koffieprut onder andere lampen en tafelbladen ontwerpt.

ONDERZOEK MET RAAK-SUBSIDIE

De Hogeschool van Amsterdam voerde het tweejarig onderzoek ‘Design Challenges with Biobased Plastics’ uit in samenwerking met Kamer van Koophandel, Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers en Materia met subsidie van Stichting Innovatie Alliantie (SIA). De HvA-studenten en -onderzoekers kregen ondersteuning van experts van de Technische Universiteit Delft, Wageningen UR en Partners for Innovation.

Samenwerking met Rechtswinkel de Clinic

Als Start-up Tech Centre zijn clinicwe altijd blij met prettige en geslaagde samenwerkingsverbanden. We hebben een divers en goed onderlegd docententeam, het is echter onmogelijk om alle thema’s binnen het curriculum zelf te behandelen. Het aangaan van samenwerkingen met speciallisten uit het veld geeft ons de mogelijkheid om sommige thema’s uit te besteden.

Wat betreft het thema recht kunnen we al twee jaar rekenen op Rechtswinkel de Clinic. Rechtswinkel de Clinic is een gespecialiseerde rechtswinkel op het gebied van Technologie, Media en Communicatie. Tien topstudenten in hun masterfase geven in samenspraak met deelnemende advocatenkantoren juridische ondersteuning aan o.a. start-ups.

We hebben al drie maal mogen leren en genieten van de uitstekende workshops van de Clinic. Wat opvalt is dat de juristen in spe echte interesse in ondernemerschap hebben en van tevoren zoveel mogelijk van de start-ups uit het Start-up Tech Centre willen weten. Dit levert interessante, enthousiaste workshops op met veel kennis op maat voor onze start-ups.

Waar gaan deze workshops eigenlijk precies over zul je je als lezer misschien afvragen. Te veel om op te noemen, maar toch een tipje van de sluier:
Merk- en handelsnamen, juridische aspecten van samenwerking en bescherming van ideeën en vormgeving. Dit staat hier leuk, maar eigenlijk moet je een workshop gewoon meemaken. Hou daarom de agenda op onze website goed in te gaten. In de toekomst zullen we steeds meer workshops die in het Start-up Tech Centre worden gegeven openbaar toegankelijk maken.

Bij deze een ‘Big Thank You’ voor Rechtswinkel de Clinic, we zien weer uit naar een volgende ontmoeting!

Rutger Schuurman – 2015

‘Ondernemende spirit’ aankomende studenten

silhouette-108347_1280

In september gaat de minor ‘Startup Your Business in Technology’ weer van start. Meer dan 35 studenten hebben zich nu al aangemeld voor deze minor waarin de studenten hopen hun droom waar te maken: een idee testen in de markt en dat idee winstgevend in de markt te zetten in de vorm van een product of dienst. De minor staat al jaren bekend als inspirerend, uitdagend en buitengewoon leerzaam. Dit jaar doet het team van deze minor er nog een schepje bovenop.

In samenwerking met Trainingsbureau VentureSense, worden er dit jaar heuse interviews gehouden om bij de studenten al na te gaan hoeveel ‘ondernemende spirit’ ze in zich hebben. Dit is handig om te weten waar de minor de studenten nog beter bij kan begeleiden om die ‘ondernemende mindset’ te kweken. Daarnaast zullen de profielen die uit de interviews komen, het team van de minor helpen om de studenten te begeleiden bij het formeren van teams.

Deze profielen van de studenten worden vergelijken met profielen van ‘rasechte’ ondernemers die zijn bepaald uit literatuur en uit ervaringen met ondernemers. Een kleine greep uit kenmerken van een rasechte ondernemers zijn bijvoorbeeld een extraverte personaliteit met een focus op opties, het herkennen van verschillen, een pro-actieve houding en het fungeren als een echte teamspeler.

Elke succesvolle ondernemer zal het niet ontkennen, zonder een sterk team wordt je nooit succesvol. Als je zo’n gebalanceerd mogelijk team hebt, zul je je kansen om je idee succesvol naar de markt te brengen, enorm vergroten. De studenten worden binnen de minor begeleid om de vaardigheden van rasechte ondernemers zich eigen te maken, ze krijgen processen aangereikt hoe je een idee zo goed mogelijk naar de markt brengt en hoe je rol vormgeeft binnen het team.

De studenten die nu al zijn geïnterviewd hebben er al in ieder geval enorm veel zin in om zich in september helemaal in het ondernemerschap te duiken!